torsdag 27 augusti 2015

ENCHILADAS MED KYCKLING, TOMATILLOSÅS OCH MEXICAN CREMA


 
 
Enchiladas är mexikanska majstortillas som fylls, rullas ihop, täcks med sås och ost och gratineras sedan i ugnen. Har odlat tomatillos men de är inte klara än, så jag fick köra med tomatillos på burk, kan köpas här och här. Det här receptet är för 8-10 enchiladas.

Tomatillosås
8 tomatillos, färska eller från burk
1 gul lök
2 poblano chilis, delade på längden och kärnorna borttagna
2 vitlöksklyftor
3 dl god kycklingbuljong
1 näve färsk koriander
1 tsk torkad oregano, helst mexikansk
1 krm kinesisk allspice
1 tsk spiskummin
skal och saft från en lime

1. Sätt ugnen på grill.
2. Rosta tomatillos, lök, chili och vitlök 4-5 minuter, vänd efter halva tiden.
3. Lägg detta i en mixer tillsammans med övriga ingredienser och mixa.
4. Lägg allt i en kastrull och låt puttra under lock 20 minuter. Smaka av med salt och mer chili om du vill ha mer hetta.


Mexican Crema
1 dl creme fraiche
1 dl vispgrädde
0,5 tsk salt

1. Blanda allt, ställ i kylen tills det är dags att äta.


Enchiladas
8-10 medelstora tortillabröd, helst av majsmjöl
800 g kycklinglårfilé, tärnat
riven ost, t. ex. cheddar, eller smulad feta

1. Sänk ugnstemperaturen till 175°.
2. Stek kycklingen färdig i rapsolja på ganska hög värme.
3. Lägg ut tortillabröden och fyll med lagom mängd kyckling på varje. Rulla ihop och lägg i en smord ugnsform.
4. Häll såsen över bröden och strö ost över. Gratinera i ugnen cirka 20 minuter.
5. Servera med Mexican crema, mer färsk koriander och en god tomatsallad.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar